Diş Eti Estetiği
Diş eti estetiği, diş etlerine daha estetik bir görünüm kazandırmak için yapılan işlemlerin bütünüdür. Bu tedaviler diş etlerinin şekil ve konumunu düzelterek daha estetik bir gülüşün elde edilmesine yardımcı olur. Temelde diş eti estetiği diş etlerinin olması gereken konumda olmadığı durumları çözmek için kullanılır.
Diş Eti Estetiği Nedir?
Diş eti, dişleri çevreleyen ve diş köklerini koruyan yumuşak dokuya verilen isimdir. Dişlerin çevresini saran, yapışık, mercan pembesi renkli bir dokudur. Diş etleri dişleri destekleyen ve ağız sağlığının korunmasında önemli rol oynayan yapısal bir elemandır. Diş etlerinin sağlıklı olması ağız ve diş sağlığı için kritik öneme sahiptir. Diş eti estetiği bu sağlık ve estetik dengesini iyileştirme amacı taşımaktadır. Pembe estetik olarak da bilinen bu uygulamanın avantajları şunlardır:
Daha Güzel Bir Gülüş: Diş eti estetiği diş etlerinin daha düzenli ve orantılı görünmesini sağlar. Bu da gülüşün daha estetik hale gelmesine katkıda bulunur.
Özgüven Artışı: Diş eti sorunları nedeniyle kendilerini rahatsız hisseden kişiler estetik bir gülüşe kavuştuktan sonra özgüvenli bir şekilde gülebilmektedir. Bu durum sosyal etkileşimlerde ve kişisel imajda pozitif bir değişiklik yaratmaktadır.
Diş Sağlığının Korunması: Diş etlerinin olması gereken konumda olması, ağız bakımını hasta için daha kolay hale getirdiği için oluşabilecek diş çürükleri ve diş eti hastalıklarına karşı daha iyi koruma sağlar.
Daha İyi Diş Temizliği: Diş etlerinin düzeltilmesi dişlerin ve diş etlerinin daha kolay temizlenmesini sağlar. Bu sayede ağız ve diş sağlığı üzerinde olumlu bir etki yaratır.
Diş Eti Estetiği Kimler İçin Uygundur?
Diş eti estetiği hem estetik görünüm hem de diş eti sağlığının iyileştirilmesi amacı taşımaktadır. Tedavi öncesi detaylı bir dişeti muayenesi yapılmalıdır. Diş eti estetiği yapılma nedenleri şunlardır:
Gummy Smile Düzeltme: doğuştan ya da sonradan gelişen, kişi gülümsediğinde diş etlerinin normalden fazla görüldüğü duruma “Gummy Smile” denilmektedir. Gummy smile estetiği ile diş eti ve diş görünürlülüğü ayarlanarak daha dengeli bir gülüş elde edilmektedir.
Diş Eti Çekilmesinin Düzeltilmesi: Diş eti çekilmesi sonucunda diş köklerinin açığa çıkması diş hassasiyetine ve estetik sorunlara yol açabilir. Diş eti çekilmelerinin tedavisiyle, açığa çıkan kök yüzeyleri kapatılabilmekte ya da daha fazla çekilmesinin önüne geçilebilmektedir.
Diş Eti Asimetrilerinin Giderilmesi: Eğer diş eti seviyeleri arasında belirgin bir asimetri varsa diş eti estetiği ile bu asimetri giderilir ve diş etleri arasında daha düzgün bir hizalama sağlanır.
İltihap Sonrası Diş Eti Düzenlemeleri: diş eti iltihabî sonrasında diş etlerinde çeşitli şekil bozukluklari meydana gelebilmektedir. Bu tür şekil ve form bozukluklarının tedavisi için diş eti iltihabı tedavisinden sonra diş eti estetiği uygulanabilmektedir.
Estetik İyileştirme: Bazı kişiler, diş etlerinin şeklinden veya renk tonundan memnun olmayabilir. Diş eti estetiği bu estetik kaygıları gidermek için diş etlerinin konturunu ve rengini düzenleyebilir.
Diş Eti Estetiği Yöntemleri
Diş eti estetiği çeşitli yöntemler kullanılarak gerçekleştirilebilir. Her yöntem hastanın diş eti yapısı ve estetik hedeflerine bağlı olarak farklı avantajlar sunmaktadır. En yaygın kullanılan diş eti estetiği yöntemleri şunlardır:
Gingivektomi: Olması gerekenden daha fazla bulunan diş etinin, ideal boyutlara getirilmesi amacıyla çıkarılması işlemidir. Gingivektomi sayesinde diş etleri daha sağlıklı ve estetik bir hale gelmektedir.
Gingivoplasti: Gingivoplasti ise diş etlerinin konturunu yeniden şekillendirme işlemidir. Diş etinde ve gülüş hattındaki asimetrinin düzeltilmesinde uygulanmaktadır.
Diş Eti Greftleme: Diş eti çekilmesinde uygulanan bir yöntemdir. Hastanın ağız içindeki sağlıklı bir bölgeden alınan diş eti dokusunun, problemli veya hasar görmüş bölgeye aktarılmasıyla gerçekleştirilirmektedir. Bu işlem sayesinde, açığa çıkmış diş kökleri kapatılarak ve daha fazla diş eti çekilmesinin önüne geçilmektedir.
Lazerle Diş Eti Şekillendirme: Lazer ile diş eti şekillendirme oldukça popüler hale gelmiştir. Lazer ile diş eti tedavisi, işlem sırasında yaşanabilecek hassasiyeti ve kanama riskini azaltmaktadır. Lazer , diş ve etrafındaki dokulardaki iyileşme sürecini hızlandırmak için dokuları uyararak iyileşmeye yardımcı hücreleri yara bölgesine çekmektedir. Bu özelliği sayesinde lazer, iyileşme sürecinde hastaya konfor sağlamakta ve tedavinin daha başarılı bir şekilde sonuçlanmasını sağlamaktadır. Ayrıca lazerin işlem bölgesindeki mikroorganizmaların sayısını azaltması sayesinde tedavi sonrasında oluşabilecek enfeksiyon riskien aza indirilmektedir.
Diş eti estetiği ve iyileşme süreci de mutlaka diş eti hastalıkları uzmanı tarafından takip edilmelidir. Hastanın ihtiyaçlarına ve estetik hedeflerine en uygun yöntemi belirlemek için diş hekimi randevusu oluşturarak detaylı bir değerlendirme yapılması önem taşımaktadır.