Inley Ve Onley Diş Restorasyonları
Inley ve onley diş restorasyon prosedürü, dolgunun yapılmasının zor olduğu dokuda kayıp yaşanmış dişlerde tercih edilir. Bu restorasyonda seramik, porselen veya fiberle güçlendirilmiş dolgu malzemeleri kullanılabilir. Doğru malzemenin seçimi hastanın dişinin yapısı, dokusu ve anatomisine göre diş hekimi ve hasta ile birlikte yapılır. Dişin doğal yapısının korunarak hasarlı dokunun yeniden oluşturulması ve dişin estetik görünümüne geri kazandırılması amaçlanır. Geleneksel restorasyon yöntemlerine göre daha az invaziv olması ve işlem yapılırken kaybedilen diş materyalinin daha az olması açısından avantaj sağlar. Klasik dolgu materyallerine göre aşınma ve çiğneme basıncına daha fazla dayanıklılık sağlar. Bu restorasyonun ömrü genelde senelerce sürmekle beraber hastanın ağız ve diş sağlığı rutinine, beslenme alışkanlıklarına bağlıdır. Genelde iki seansta yapılan inley ve onley restorasyonlar kişiye sağlıklı ve estetik bir diş sağlar.
Inley ve Onley Diş Restorasyonu Nedir?
Doğal dişi oluşturan doku kaybının fazla olduğu, restoratif tedavi ile (dişlerin kaybolan anatomi, fonksiyon ve estetiğini kazandırmayı hedefleyen tedavi türü) kurtarmanın yetersiz olduğu dişlerde inley ve onley diş restorasyonu uygulanır. Sıklıkla doku dostu, estetik görünen ve uygulandıkları dile sağlamlık kazandıran seramik restorasyonlar kullanılır ancak hastanın durumuna göre porselen restorasyonlar kullanılabilir. Dişleri aşırı aşınma gösteren, bruksizm gibi diş sıkma ile alakalı hastalığı olan, restorasyonun tutunabileceği yeterli diş dokusu olmayan dişler, karşıt dişinde altın veya kompozit restorasyon olan dişler ve seramiğin yeterli dayanıklılıkta olmayacağı dişlerde seramik inley ve onley diş restorasyonu yapılması önerilmez. Inley ve onley restorasyonun farkı kapsadıkları alanlar ile belirlenir. Inleyler dişin çiğneme yüzeyinde bulunurken onley bu yüzeyi örtecek şekilde yapılır.
Inley ve Onley Diş Restorasyonu Nasıl Uygulanır?
Hastanın söz konusu diş ya da dişlerindeki çürükler düzgün yüzeyler elde etmek için temizlendikten sonra ölçü alınır. Ölçü, ağıza kaşıklar yerleştirilerek silikon materyaller ile ya da dijital olarak ağız içi üç boyutlu görüntü sağlayacak kameralarla alınabilir. Bu seansta dişe geçici dolgu yerleştirilir. Sonrasında alınan ölçüler laboratuvara gönderilerek seçilmiş materyal ile inley/onley hazırlanır. İkinci seansta geçici dolgu çıkarılarak özel yapıştırıcılar ile inley ya da onleyler dişe yapıştırılır.
Inley ve Onley Diş Restorasyonu Kimlere Uygulanır?
Inley ve onleyler dişte fazla madde kaybı yaşanmasının istemediği durumlarda kuron kaplama yerine tercih edilir. Porselen materyalden yapılan inley ve onleyler uzun vadede hastanın günlük yaşamını rahatlıkla sürdürmesini sağlar. Düşme, kırılma gibi bir problem yaşama ihtimali düşüktür. Kişinin estetik kaygılarını da gideren bir yapıya sahiptir.
Yalnızca zayıf bir yapısal bütünlüğün kaldığı dişlerde, daha önce kanal tedavisi görmüş dişlerde, çürümenin diş yüzeyinin yarısından fazlasına yayıldığı ve kök kanal tedavisi gerektirecek kadar derin olmuş dişlerde inley ve onley restorasyon önerilir. Kompozit bir dolgu çoğu durumda kırıklara daha duyarlıdır ve sürekliliği daha azdır.
Inley ve Onley Diş Restorasyonu Sonrası Bakım Nasıl Yapılır?
Lokal anestezi altında yapılan bir işlem olduğu için işlemden sonra anestezinin etkisi geçene kadar hastanın yiyecek yememesi gerekir. Yapıldıktan sonraki birkaç gün boyunca çiğneme gücünü zorlayacak sert besinlerden uzak durulmalı, aşırı sıcak veya aşırı soğuk besinler alınmamalıdır. İşlem sonrası söz konusu dişte hassasiyet olabilir, bu hassasiyet restorasyonun ne kadar derin yapıldığına göre değişir. Alkol, sigara gibi ağız ve diş sağlığına zarar verecek alışkanlıklardan kaçınılması önerilir.
Dişin inley ya da onley restorasyona gerek olup olmadığı diş hekimi tarafından karar verilir. Dişinizin bu restorasyona gerek olup olmadığını öğrenmek için detaylı bilgiyi diş hekiminizden alabilirsiniz.