Ortognatik Cerrahi

Ortognatik cerrahi, çene cerrahisi olarak da bilinen çene yapısındaki anomalileri estetik yönden düzeltme, çiğneme ya da konuşmadaki fonksiyonel bozuklukları iyileştirme üzerine bir tedavi yöntemidir. Bu çene anormallikleri alt ve üst çeneden birinin daha arkada ya da asimetrik olmasından kaynaklı tam kapanmama gibi problemleri içerir. Bu problemler genetik ya da travma nedenli olabilir. Sonuçta çiğneme ve konuşma yetenekleri de kısıtlandığında hastanın yaşam kalitesi düşer, ortognatik cerrahi burda devreye girerek kişiye günlük yaşamını sağlıklı sürdürmesi için gerekli fonksiyonları geri kazandırmayı hedefler. Ortognatik cerrahi genelde ortodonti tedavisi ile paralel ilerler. Hastanın çene yapısına tedavi başlamadan önce ortodonti tedavisi ile dişlerin sağlıklı bir pozisyona gelmesi gerekir. Bu süreç, ortognatik cerrahi operasyonları ve operasyon sonrası iyileşme süreci ile 3 ila 6 ay arası sürer. Hastanın çene yapısı görüntüleme yöntemleri ile incelenerek uygun operasyona karar verilir.

Ortognatik Cerrahi Nedir?

Alt ve üst çenenin estetik görünümünün ve fonksiyonlarının iyileştirilmesine dayanan ortognatik cerrahi aynı zamanda çene cerrahi olarak da bilinir. Ortodonti ile beraber yürütülen bu tedavi sürecinde diş, diş eti, çene iskelet yapısındaki bozukluklar cerrahi öncesi düzeltilir. Alt ve üst çenenin birbiri ile uyumsuzlukları ve bundan kaynaklanan sorunların anatomik olarak uyumlu getirilmesi ile gerçekleştirilir. Hem estetik hem de işlevsel olarak oldukça fayda sağlayan bu tedavi yöntemi uzun süreli ve başarılı çözüm sağlar.

Ortognatik Cerrahi Nasıl Yapılır?

Yüzün iskelet yapısındaki anomalilerin, estetik ve işlevsel bir amaç içinde düzeltilmesine yönelik ameliyatlar yapılır. Yapıya göre ilerletme veya geriletme ameliyatları genel anestezi altında yapılır ve bunun için öncesinde dişlerin buna göre pozisyon aldırılması oldukça önem arz eder, bu görev ortodontiye düşer. Ortodontinin tedavi süreci 3-6 aydan, 1-2 seneye çıkabilir. Ameliyat için sefalometrik analiz denen bir görüntüleme yöntemi kullanılır. Bu görüntülemede hastanın o anki çene yapısı ve planlanan çene yapısı kemik ve yumuşak dokular da hesaplanarak planlanır. Titanyum plak ve vidalar ile kemik sabitlenerek üst çene kemiğinin kafa tabanına doğru gömülmesi ya da aksi yönde çekilmesi ve döndürülmesi sağlanır.

Ortognatik Cerrahi Kimlere Yapılır?

Maloklüzyon, kötü kapanış anlamına gelen çene ve dişlerin düzgün gelişmemesi durumunda uyumsuzluklarını belirten bir anomalidir ve üç derecesi bulunur. Ortognatik cerrahi gerektiren durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • İskeletin yapısal anomalilerinden kaynaklı maloklüzyonlar, ön bölgede derece 2 veya derece 3 maloklüzyonlar,
  • Yüz anomalileri,
  • Ön açık kapanış (ön dişlerin birbirine temas etmemesi, sadece arka dişlerin etmesi),
  • Temporomandibular eklem çıkıkları,
  • Çene yapısından kaynaklı obstrüktif uyku apnesi,
  • Yarık dudak ya da yarık damak,
  • Kraniyofasiyal mikrozomi (yüzün yarısında eksik büyüme ve eksik gelişme sonucu oluşan bir anomali),
  • Travma kaynaklı çene deformiteleri ve maloklüzyonlar.


Hastada bu maddeler sonucu gelişen çene deformiteleri ortognatik cerrahi için tedavi koşul oluşturur. Ortognatik cerrahi sonrası kişide yüz ödemi, ağrı gibi belirtiler olabilir. Bu belirtilerin yönetimi için doktor ağrı kesici reçetelendirebilir. Kişinin beslenmesinin de ağız ve diş sağlığı için uygun olması gerekir.

Ortognatik Cerrahinin Hastaya Faydaları Nelerdir?

Çene yapısının bozuk olması aynı zamanda üst solunum yollarını da etkileyen bir durumdur. Obstrüktif uyku apnesi gibi sık görülen solunum bozukluklarının yaşanmasının bir nedeni de çene yapısındaki pozisyon bozukluğudur. Kişinin düzgün nefes alıp vermesi ve konuşma becerisi anatomik olarak doğru bir çene yapısına bağlıdır. Aynı zamanda estetik kaygılar ve buna bağlı psikolojik problemler de ortognatik cerrahi sonucu çözülür. Cerrahi öncesi yapılan ortodontik tedavi ile de diş yapısı da düzeltilerek hasta ağız ve diş sağlığına kavuşmuş olur.

Ortognatik cerrahi, çene yapısındaki anomalilerin ve rahatsızlıkların tedavisinde görev alan tıbbi uzmanlık alanıdır. Çene yapısında anormallikler olan hastaların tedavi süreci uzun soluklu olma ihtimali taşıdığı için hekim seçimi çok önemli olabilir. Çene yapısında rahatsızlıkları bulunan kişiler ağız ve diş sağlığı polikliniklerden randevu alabilir ve tedavilerine başlayabilirler. Randevu almak için telefon veya internet üzerinden talep formu kullanabilirler.

Online Randevu Alın





    Dişevim, güven ve tecrübenin adresi…

    Hayalinizdeki mükemmel gülüşe bir adım daha yaklaşın! Estetik diş hekimliği alanında uzmanlaşmış bir ekiple, dişlerinizi özenle tasarlayarak, güzelliği ve sağlığı bir araya getiriyor.

    Bize ulaşın

    Bizi Takip Edin

    12000+ Başarılı vaka

    Faydalı Bilgiler

    Ağız ve diş sağlığı hakkında genel bilgiler,
    Tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz

    İleri teknolojiyi kullanarak size her zaman istediğiniz gülümsemeyi verebiliriz.

    0 +

    27 Yıllık tecrübe

    27 yıldır ağız ve diş sağlığı alanında öncü bir konumda, uzman kadromuz ve köklü deneyimimizle hizmet veriyoruz.

    0 %

    12000'den fazla işlem

    12 binden fazla başarılı işlemle, uzman ekibimiz hastalarımıza sağlıklı ve güzel gülüşler sunmaya devam ediyor.