Tam Diş Protezleri Hakkında Neleri Bilmelisiniz?
Diş protezi kişiye özel olarak yapılan, hastanın ağız yapısıyla tam uyumlu, kullanımı rahat, ağız içine sabitlenen veya takılıp çıkarılabilen yapay dişler olarak tanımlanmaktadır. Tam diş protezi kısmi ya da tam diş kaybı olan, dişleri deforme olmuş ya da dişlerinde pozisyon bozukluğu mevcut olan kişilere uygulanmaktadır.
Çeşitli sebeplerle diş kaybı yaşanabilmektedir. Dişlerine sağlıklı bakmayan, diş eti hastalığı olan ve bir takım kazalar sonucunda dişlerini kaybeden insanlara diş protezi uygulanır. Bu dişler fonksiyonel ve estetik olarak normal dişlerin görevini görmektedir.
Diş Protezlerinin Ömrü ve Maliyetleri
Etkili bir tedavi yöntemi olarak tam diş protezleri iyi bir kullanım ve bakımla ortalama 15-20 yıl civarında kullanılmaktadır. Kullanım açısından kolaylık sağlayan tam diş protezleri fiyat olarak da bütçeyi fazla zorlamamaktadır. Düzenli bakımı yapıldığında uzun süreli kullanım sağlayan diş protezleri günümüzde birçok insan tarafından güvenle tercih edilmektedir.
Protez Diş Yaptırma Süresi, Protez Dişlerin Kullanımı ve Yapılması Gerekenler
Ortalama 2 haftada yapılan tam diş protezleri, diş çekimi yapılmışsa diş çekiminden sonra 1 hafta içinde yapılabileceği gibi bazı durumlarda 1 ay gibi bir sürenin geçmesi de gerekebilir. Dişler ilk takıldığında yemek yedikten sonra temizliği yapılıp hemen takılmalı ve gece de çıkartılmamalıdır.
Çünkü dişlerin ağza uyum sağlaması gerekir ve dişlerin ilk günlerde ağızdan çıkarılması protezin yumuşak dokuya uyumunu zorlaştırır fakat aradan zaman geçtikten sonra gün içerisinde yalnızken protezler çıkarılıp ağız dinlendirilebilir.
Protez Dişlerin Riskleri Var mıdır?
Protez dişler ilk aşamada acıtabilmektedir. Yabancı bir madde gibi algılandıkları için ağızda yara yapar, diş etlerini acıtır. Protez dişlerin çürüyüp çürümediği sık sorulan sorulardan biridir. Protez dişlerin bakımı tam yapılır, temizliğine dikkat edilirse çürük ihtimali olmaz ama eğer herhangi bir enfeksiyon durumu gelişmişse diş hekiminin kontrolü altında antibiyotik kullanımı gerekmektedir.
Protez diş alttaki küçük dişlere baskı yaparsa ağrı oluşabilmektedir. Bu, dişleri yapan diş hekiminin uygulamasıyla alakalı bir durum da olabilir. Yemek ise dişler takıldıktan 1 saat sonrasında yenilebilmektedir.
Protez Dişleri Olanların Dikkat Etmesi Gerekenler
Protez dişleri olanlar kabuklu yiyecekleri dişleriyle açmamalıdır. Besinleri çiğnerken dikkat etmelidirler. Günde iki defa dişlerini fırçalamalıdırlar. Geceleri diş etleri tahriş olmasın diye protez dişlerini çıkarmalı, suya ya da diş yıkama solüsyonuna koymalıdırlar.
Protez dişlerle konuşmak ilk zamanlarda zor olabilir. Doğru telaffuz edilmeyen kelimeler tekrarlanmalı ve yüksek sesle okunmalıdır. Dişler ağıza tekrar takılmadan önce yıkanmalıdır.