Diş Eti Kanaması
Diş eti kanaması, diş etlerinin hafif veya şiddetli şekilde kanamasıyla görülen bir rahatsızlıktır. Diş eti kanaması, dişleri fırçalarken veya diş ipi kullanırken yanlış tekniği kullanmak gibi basit bir neden kaynaklı olabilirken, diş plağının birikmesi, diş eti iltihabı ve diğer diş eti hastalıkları kaynaklı da olabilmektedir. Ayrıca, diyabet, bağışıklık sisteminin baskılandığı sistemik hastalıklar ve bazı vitamin eksiklikleri gibi diğer rahatsızlıkların semptomlarından biri olarak da meydana gelebilirken, vücudumuzda düzenli olarak salgılanan hormonların dengesinin değiştiği gebelik, menapoz, püberte gibi durumlarda da görülebilmektedir. Diş eti kanamalarının takip ve tedavisi zamanında yapılmadığında diş eti hastalıklarına ve diş kaybına neden olabilir. Diş eti kanaması görülen kişiler öncelikle diş hekimi tarafından değerlendirilmeli ve nedene bağlı olarak tedavi planı belirlenmelidir.
Diş Etleri Neden Kanar?
Diş etlerinin kanamasının birçok farklı nedeni olabilir. Mikrobiyal dental plak adı verilen bakteri tabakasının diş ve diş etlerinin üzerinde birikmesi, diş etlerinin iltihaplanmasına yol açabilirmektedir. Bu durum, diş eti kanamasının en yaygın nedenlerinden biridir.
Diş Eti Kanaması Belirtileri Nelerdir?
Bu durum genellikle diş fırçalandığında veya diş ipi kullanıldığında fark edilir. Diş etlerinde meydana gelen bu kanamaların yanı sıra görülen diğer belirtilerinden bazıları şunlardır:
Kızarık ve şişmiş diş eti: Diş eti kanaması genellikle diş etlerinde kızarıklık, şişlik ve hassasiyet gibi belirtilerle birlikte görülür. Diş etleri normalden daha kırmızı veya daha şişmiş olabilir.
Kötü tat ve ağız kokusu: Diş eti kanamasıyla birlikte, ağızda kötü metalik bir tat veya hoş olmayan bir koku da olabilir.
Diş eti çekilmesi: Diş eri kanamasıyla birlikte dişetlerinijnolmasi gereken konumdan daha aşağıda ya da yukarıda konumlanması görülebilmektedir.
Diş Eti Kanaması Nasıl Önlenir?
Diş eti kanamaları görülmeye başladığında diş hekiminize başvurmanız gerekmektedir.
Diş Eti Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?
Diş eti kanamasının tedavisi diş hekimleri tarafindan yapılmaktadır. Yapılan teşhis sonucunda, kanama, diş eti hastalığının bir sonucuysa, tedavi bu duruma uygun olarak planlanır. Doktor kontrolünde diş eti hastalığı tedavilerinden bazıları şunlardır:
- Diş taşı ve plak birikimini temizlemek için profesyonel diştaşı temizliği
- Ağız içi hijyenin hasta tarafından sağlanabilmesi için ağız hijyen rutininin anlatımı
- Lazer destekli periodontal tedaviler
Uzun süreli ve anormal diş eti kanaması yaşayan hastalar, periodontoloji uzmanimizdan randevu alabilir ve tedavilerine başlayabilirler. Randevu almak için telefon veya internet üzerinden talep formu kullanabilirler.